leapsa de la papuc…

6 sept.

constat ca este o moda sa iti iei singur leapsa in ultima perioada asa ca nu puteam sa nu intru in randul lumii, personajul responsabil cu actiunea domnul papuc, pe care il salut pe aceasta cale…

” am o mare, mare suparare ce vreau s-o impart cu voi.
din frageda pruncie tot aud expresia/proverbul „colac peste pupaza” si, de prima data cand am auzit-o pana in prezent, nu reusesc sa-i gasesc rostul! nu ma intelegeti gresit, intelesul (per se) il stiu prea bine, un fel de „un necaz peste altul” intr-un sens grav negativ. ok! si totusi, de ceeee??
sa incepem cu inceputul, potrivit dex, proverbul este o expresie populară concisă, deseori figurată, care conține o generalizare a experienței de viață sub formă de povață sau de gând înțelept. drept exemplu, o vorba din batrani general valabila pentru toti d-acia zice „branza buna in burduf de caine”! super! Sa inteleg ca un caine, care in general mananca resturi, a infulecat o branza buna si, astfel, acea branza, cat de buna ar fi fost, nu a sa-si indeplineasca niciodata profetia, e pierduta intr-un stomac de caine! ca si noi! probabil ca precedentul a existat si astfel un taran ce a asistat la eveniment, a f***t un picior la caine si a zis „branza buna in burduf de caine”!
‘napoi la vorba noastra, „colac peste pupaza”, inteleg ca intr-o zi oarecare, un taran se plimba pe camp si a vazut o pupaza intr-un copac. la vazul acestora, a fugit acasa, a rupt colacul la wc, a revenit si a lovit cu el pupaza pana a ucis-o cu bestialitate intr-o balta de sange. 😐 la vazul acestora, taranul s-a scarpinat in cap si a zis „colac peste pupaza”!? 🙂
o sa spuneti „dar, papuc, proverbul nu se refera la colacul de la wc, caraghiosule (vulgaritate cretina), se refera la colacul de paine!”. in cazul acesta, intr-o zi oarecare, un taran se plimba pe camp si a vazut o pupaza intr-un copac. la vazul acestora, a fugit acasa, a batut-o pe nevasta-sa :)), i-a luat colacul abia scos din cuptor si l-a asezat cu respect pe capul pupezei. la vazul acestora, taranul s-a pus in genunchi, a facut o matanie si a zis „colac peste pupaza”!? 🙂
tot nu? mai avem o varianta. intr-o zi oarecare, un taran se plimba pe camp si a vazut o pupaza intr-un copac. la vazul acestora, stiind ca pupaza e in pericol, a fugit acasa, a luat bani de tren, a plecat la constanta, a cumparat un colac de salvare, a revenit si aruncat colacul spre pupaza zbierand „colaaac peeeste pupaaaza!!!” :)) !?daca nici unltima varianta nu v-a convins, haideti sa privim lucrurile dintr-o alta perspectiva, pupaza, potrivit dex urban, mai inseamna si „pitipoanca”. in aceasta ordine de idei, imaginativa variantele de mai sus aplicate la o pitipoanca buna ce sta catarata intr-un copac! mie personal, imi place varianta cu colacul de la wc! :))
poate cineva mai luminat ma va lamuri o data pentru totdeauna, pentru ca aceasta angoasa sa-si gaseasca linistea. amin! :))

p.s.  ma f** in ea pupaza!”

nu puteam ramane insensibul la poblemele si insomniile prietenului papuc si sa nu cer ajutorul…

in episodul urmator: versiune mea asupra problemei ridicate…

Reclame

8 răspunsuri to “leapsa de la papuc…”

 1. Emanuel Papuc 6 septembrie 2012 la 17:19 #

  Mai intai de toate, permite-mi sa-mi exprim gratitudinea si onoarea fata de faptul ca m-ai facut cunoscut lumii! 🙂 Made it, Ma! Top of the world! Apropo, frumos blog! Daca stiam pe ce piedestal va fi ridicat un simplu post de pe facebook, atasam un papion! :))
  Chestiunea abordata depaseste simplele tertipuri ale unui formalist dogmatic, ce reflecta in mod simptomatic idiosincrazia dilematica si aluziva a unor paradigme neelucidabile, ci reverbereaza asupra fundamentelor existentialismului din spatele semitranscendent si disonant al obscuratismului sincretic, catalizand o orientare paseista spre originea transmigratiei si, implicit, sorgintea creatiei.
  Nu-i mare lucru… :)))

  • Emanuel Papuc 7 septembrie 2012 la 8:54 #

   Haide, dle. Ionescu, nu comentezi nimic? Tu stii cat am cautat prin dex sa scriu fraza aia fara sens? Am creat un nou curent, curentul neoermetic! :))

  • uxenoi 7 septembrie 2012 la 12:05 #

   daca imi dai voie sa te contrazic eu cred ca chestiunea abordata nu depaseste simplele tertipuri ale unui formalist dogmatic, ce reflecta in mod simptomatic idiosincrazia dilematica si aluziva a unor paradigme neelucidabile, ci nu reverbereaza asupra fundamentelor existentialismului din spatele semitranscendent si disonant al obscuratismului sincretic, catalizand o orientare paseista spre originea
   transmigratiei si, implicit, sorgintea creatiei… parerea mea…:P

   • Emanuel Papuc 10 septembrie 2012 la 11:17 #

    Fals! Fals! Fals! Este evident ca aceasta chestiune depaseste simplele tertipuri ale unui formalist dogmatic, ce reflecta in mod simptomatic idiosincrazia dilematica si aluziva a unor paradigme neelucidabile, ci reverbereaza asupra fundamentelor existentialismului din spatele semitranscendent si disonant al obscuratismului sincretic, catalizand o orientare paseista spre originea transmigratiei si, implicit, sorgintea creatiei. Offf…

 2. mucles 10 septembrie 2012 la 7:31 #

  io zic sa lasati poncifele edulcorate si sa asertionati lejer onctuos cu privire la consecutia logica a dilemei. sau trilemei.
  io l-am intrebat pe goagal si zice ca „in trecut, pupăză se mai numea o mică prajitură din categoria colacilor (în sudul Moldovei, posibil și în alte regiuni), mucenicilor (sfinților) ce era facută într-o formă ce amintea de conturul unei pupeze. Se împărțeau atunci când se dădea de pomană; de aici provine expresia „colac peste pupăză”, expimând ceva ce nu mai e necesar, un surplus, un exces”.
  face sens.
  ia vezi si referirea asta:
  http://www.ciocu.com/page/59/ , articolul cu Basescu in folclor :)))
  sau, daca v rei sa te discibalesti, joac-o p-asta
  http://www.cntdr.ro/sites/default/files/c2009/c2009a32.pdf

  LAMURIT??

  • uxenoi 10 septembrie 2012 la 7:41 #

   asta am gasit si eu pe net… si face sens… dar nu e comica:D…

  • Emanuel Papuc 10 septembrie 2012 la 11:26 #

   Absurd, prietene! Eu am copilarit in sudul Moldovei, generala am facut-o la Scoala Sudul Moldovei, apoi liceul la Colegiul National Stefan cel Mare din Sudul Moldovei. Ulterior, am urmat cursurile universitare ale Universitatii din Sudul Moldovei, specializarea „Despre colacii din sudul Moldovei”, culminand cu doctoratul „expresii populare din sudul Moldovei”! Nu-mi ziceti voi mie ca pupaza este un colac! =))

   • Emanuel Papuc 10 septembrie 2012 la 11:27 #

    ZEFLEMISTILOR!! HUOOO!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: